Skip to main content
DE 5 MEEST GESTELDE VRAGEN

Heerlijk op vakantie met een E-bike

Met de opkomst en voortdurende verbetering van de E-bike gaat een hele nieuwe wereld vol mogelijkheden open voor een actieve fietsvakantie. Nu kun je je vakantieland op de fiets gaan ontdekken in plaats van met de auto!

De wind in je haar, de zon op je gezicht! Rustig trappend met de elektrische ondersteuning heb je veel meer contact met het landschap waar je doorheen fietst. Geen geronk van je auto én heel milieuvriendelijk. De natuur én de bewoners zijn je dankbaar en verwelkomen je graag!

Voor het eerst op fietsvakantie met een E-bike. Spannend! Hier alvast de antwoorden op de 5 meest gestelde vragen.

E-BIKEN? WE HELPEN JE OP WEG

De 5 meest gestelde vragen

1. Hoe ver kan ik fietsen?

2. Kan ik goed en veilig fietsen op de Canarische Eilanden?

3. Hoe vind ik een goede betrouwbare E-bike?

4. Pech onderweg, en dan?

5. Hoe ziet zo'n E-bike vakantie er bij jullie uit?

Hoe ver kan ik fietsen?

Hoe ver je kunt fietsen hangt af van:

  • Jouw conditie en slim schakelen
  • De kracht en capaciteit van de E-bike
  • Het landschap

Jouw conditie en slim schakelen

Met wat meer kracht in de benen en een goed uithoudingsvermogen hoef je minder aanspraak te maken op de accu van je e-bike. Zo kom je uiteindelijk verder en hoger bij bergachtig landschap.

Ook kun je je batterij sparen door handig te schakelen. Als je vanuit stilstand start met fietsen is het slim om in een lagere versnelling te starten en langzaam aan op te schakelen naar een hogere versnelling. Zo verbruik je het minst van je batterij. Zo ook bij bergop fietsen; schakel tijdig terug, zodat je minder vraagt van je batterij. Het fietst een heel stuk fijner als je weet dat je batterij nog lekker vol is.

De kracht en capaciteit van de E-bike

De kracht haalt de E-bike uit de motor en samen met de capaciteit van de accu, kun je meer of minder kilometers maken.

Zelfs als je niet al te technisch onderlegd bent, kun je letten op:

  • Wattuur (Wh) bepaalt je actieradius; hoe ver je kunt fietsen
  • Newtonmeter (Nm) bepaalt de draaikracht van de motor
  • De plek van de motor en de accu

Wattuur (Wh) geeft de capaciteit van de accu weer. Met 100Wh kun je ongeveer 13km kunt fietsen op maximale ondersteuning in vlak landschap. Met een accu van 500Wh kom je dan 5 keer verder dus tot zo’n 65km zonder je echt te hoeven inspannen.

Newtonmeter (Nm) geeft weer hoe krachtig de motor van de fiets is, te vergelijken met het aantal Pk van een auto. Hoeveel Nm je nodig hebt, hangt af van het landschap en je fietsomstandigheden. Om je een idee te geven; voor een tochtje door de stad en de polder heb je aan 25 – 40 Nm voldoende. In glooiend landschap 40 – 60 Nm en in de bergen zijn 70Nm of meer wenselijk.

Verder is goed om te weten dat de plek waar de motor en de accu zitten op de e-bike het fietscomfort en de kracht bepalen. Je hebt de keuze uit een voor-, een midden- en een achtermotor. De voormotor zit in de velg van je voorwiel, de middenmotor zit bij je trapas en de achtermotor zit in de velg bij je achterwiel.

De voormotor is het minst fijn. Het fietst onnatuurlijk en er is een grotere slip- en val kans. De middenmotor geeft een groot aantal voordelen: het voelt natuurlijk, het is veiliger en ook krachtiger. De achtermotor is nóg krachtiger, voelt als een duwtje in de rug, maar heeft technisch wat nadelen, maar dat even terzijde.

De accu vind je vaak onder de bagagedrager en dat is prima. Voor de meest natuurlijke fietsbeleving is de meest ideale plek van de accu echter in het midden van je fiets, bevestigd aan het frame. Een uitneembare accu is bovendien handig voor het opladen.

Het landschap

Uit het voorgaande kun je concluderen dat je ideale fiets voor een goede toertocht in glooiend tot bergachtig landschap minimaal een accu heeft van 600Wh en een midden- of achtermotor van minimaal 60Nm. Daarmee kun je zo’n 80km in de bergen fietsen met meer dan 1.000 hoogtemeters.

Kan ik goed en veilig fietsen op de Canarische Eilanden?

De 7 Canarische Eilanden zijn qua landschap zeer divers. Zo is Fuerteventura glooiend. Lanzarote heeft al serieuze heuvels tot wel 600m hoog. Gran Canaria, Tenerife, La Gomera en El Hierro zijn zeer bergachtig. Te vergelijken met Oostenrijk, Spanje en Italië. La Palma is een van de steilste eilanden ter wereld met de top op zelfs 2400m.

Fietsers zijn zeer welkom op de eilanden. Er gelden strenge regels voor het ruim passeren van fietsers en eilandbewoners houden zich daar goed aan. De wegen zijn uitstekend; breed en goed onderhouden.

Hoe vind ik een goede betrouwbare E-bike?

Op alle eilanden kun je op meerdere plekken een e-bike huren. Onze fietspartners zijn speciaal geselecteerd op hun goede recente fietsen en uitstekende service.

Samen met deze lokale partners stellen we de toertochten samen en ontwikkelen we de mooiste fietstrektochten om de eilanden helemaal te kunnen rondrijden en ontdekken. Deze tochten zijn dan ook goed te doen met de door ons geselecteerde e-bikes. Althans bij een gewoon goede conditie en gewoon goed schakelen, want dat blijft belangrijk.

Pech onderweg, en dan?

Ben je onderweg, en je krijgt pech dan is voorzien in een soort van wegenwacht service. Heb je pech? Bel dan naar de fietsverhuurder en er komt onmiddellijk iemand om je te helpen en eventueel je fiets te wisselen, zodat je gelijk weer verder kunt.

Hoe ziet zo’n e-bike vakantie er bij jullie uit?

Voel je de vakantievibes al? Op de juiste e-bike en met goede service ga je een stuk zekerder en fijner op weg. En doordat wij jaren op de eilanden rondgetrokken hebben, kunnen we de leukste plekjes en accommodaties met je delen. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een gave, avontuurlijke en actieve vakantie die je nog lang bij zal blijven!

DAGTOCHT OF TREKTOCHT

Over het algemeen gezien kun je kiezen uit E-bike dagtochten of trektochten. Bij dagtochten kies je voor één of twee gemoedelijke accommodaties om van daaruit ritjes te maken.

Als je kiest voor een trektocht waarbij je van plek naar plek fietst is dat iets avontuurlijker en je kunt over grotere afstanden op ontdekking gaan. Bovendien ben je geheel onafhankelijk met je eigen bagage in de bijgeleverde fietstassen.

In beide gevallen ontdek je de leukste plekjes van een eiland terwijl alles voor je geregeld is; accommodatie(s), huurfiets en transfers, de routes én een compleet draaiboek met tips voor bezienswaardigheden, verborgen strandjes, kneuterige dorpjes, de leukste terrasjes en de lekkerste restaurantjes.